Een Grondig Inzicht op Leningen
2024-02-07
Redactie
Wat is een lening? Een lening is een bedrag dat iemand leent van een financiële instelling met de belofte het terug te betalen, meestal met rente. Het bedrag dat wordt geleend,staat bekend als het kapitaal.... Lees verder
Het belang van leningen in uw financiële leven
2024-02-07
Redactie
De noodzaak van een lening In de huidige economische realiteit is het bijna onmogelijk om geen gebruik te maken van een lening. Of het nu gaat om het kopen van een huis, een auto of zelfs het financieren va... Lees verder
De voordelen van een lening
2024-02-07
Redactie
Wat is een lening? Een lening is een overeenkomst tussen twee partijen waarbij de ene partij (de kredietverstrekker) een bepaald bedrag ter beschikking stelt aan de andere partij (de kredietnemer). De kredi... Lees verder

Wat maakt hoeveel je kunt lenen?

Als je geld van iemand leent, moet je ervoor zorgen dat je dit ook kunt terugbetalen. Anders kunnen er onaangename situaties ontstaan. Daarom kun je op basis van je financiële situatie samen met je bank of hypotheekadviseur het maximale leenbedrag bepalen. Dit is goed voor alle partijen.


 

Je budget

Allereerst is het verstandig om je werkelijke maandbudget te bepalen. Hoeveel wil je uitgeven? Dit is uiteindelijk de mogelijkheid om je lening te blijven terugbetalen. Om je te behoeden voor je enthousiasme zijn er wettelijke regels die aangeven welk percentage van het inkomen je aan een hypotheek kunt besteden. De grens is gebaseerd op je inkomen, leefomstandigheden (bijvoorbeeld of je een partner hebt), leeftijd en hypotheekrente.

Inkomen

Om de woonquote te bepalen, moet je eerst je inkomen bepalen. Dit is niet alleen je salaris, maar ook vakantiegeld, eindejaarsuitkering of partnerondersteuning. In feite is je inkomen bijna alle inkomsten.

Koop je samen met je partner een huis, dan telt ook zijn of haar inkomen mee. Als je binnen tien jaar met pensioen gaat, wordt ook rekening gehouden met je inkomen na pensionering.

De prijs van de woning

De hoogte van de hypotheek is uiteraard afhankelijk van de koopsom van de nieuwe woning. Nu is het hoogste hypotheekbedrag dat je kunt krijgen 100% van de marktwaarde van het huis: dat noemen ze de hypotheekwaarde. Vanaf 2018 is de hoogste hypotheek gelijk aan de marktwaarde van je woning. Daarom mag het geld dat je leent niet hoger zijn dan de waarde van de woning. Als er echter energiebesparende maatregelen moeten worden genomen, kunnen er uitzonderingen zijn.

Schulden

Om te voorkomen dat je teveel geld gaat lenen, dien je bij het aangaan van een hypotheek je financiële situatie goed te controleren. Heb je een studieschuld? Betaal je alimentatie aan een ex? De bank vraagt ​​ook of je uitstaande leningen of schulden heeft: doorlopend krediet, persoonlijke lening, creditcard of uitstel van betaling.

Eigen geld

Als je een huis wilt kopen, kun je ook geld uit een spaarpot investeren. Hiermee kun je extra kosten of een deel van de aankoopprijs betalen. Hierdoor hoef je minder geld te lenen, wat qua maandlasten een goede keuze kan zijn. Aangezien de hoogste inruilwaarde van de lening de komende jaren zal dalen, worden fondsen in eigen bezit steeds belangrijker. Je kunt ook de giften van je ouders gebruiken.

Restschuld

Heb je al een eigen huis? Dan kun je ook het eventuele eigen vermogen of de resterende schuld in de nieuwe hypotheek opnemen. Een restschuld betekent dat de maandelijkse kosten van je nieuwe hypotheek hoger zijn. Als je een oud huis met eigen vermogen verkoopt, moet je dat bedrag gebruiken bij het kopen van een nieuw huis.